Root Induction of Borneo Prima Tangerine (Citrus Reticulata) By In Vitro Method Using Natural Plant Growth Regulator Raja Banana (Musa Paradisiaca Var. Raja) and Synthetic Naphthalene Acetic Acid (NAA)
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Aflah, R., Hayati, E., & Kesumawati, E. (2022). Respon pemberian konsentrasi bap dan naa terhadap pertumbuhan tunas tin (Ficus Carica L.) secara kultur jaringan. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pertanian, 7(4), 185-192. Doi: 10.17969/jimfp.v7i4.22393.
Akhiriana, E., Samanhudi., & Yunus, A. (2019). Coconut Water and iaa effect on the in vitro growth of Tribulus terrestris L. Acta Universitatis Acgriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 67(1), 9-18. doi: 10.11118/actaun201967010009.
Andany, C., & Ratnasari, E. (2023). Effect of adding naa and bap on the growth of kepok kuning banana (Musa paradisiaca L.) Planlet on ms media in vitro. LenteraBio: Berkala Ilmiah Biologi, 12(3), 389-395. doi: 10.26740/lenterabio.v12n3.p389-395.
Amaliya, R., Nurcahyani, E., Zulkifli., & Ernawiati, E. (2022). Pengaruh cekaman garam (nacl) terhadap kandungan klorofil pada planlet pisang raja bulu (Musa paradisiaca L. var. sapientum) secara in vitro. Biota: Jurnal Ilmiah Ilmu-Ilmu Hayati, 7(3), 215-222. doi: 10.24002/biota.v7i3.5537.
Anwar, A., Rizwan, M., Aldywaridha., & Indra, G. (2021). Pemberian bap dan naa pada media ms terhadap pertumbuhan planlet anggrek (Dendrobium bifalce) secara in vitro. AGRILAND Jurnal Ilmu Pertanian, 9(3), 104-109.
Astutik., Sumiati, A., & Sutoyo. (2021). Stimulasi pertumbuhan Dendrobium sp. menggunakan hormon auksin naphthalena acetic acid (naa) dan indole butyric acid (iba). Jurnal Buana Sains, 21(1), 1412-1638. doi: 10.33366/bs.v21i1.2659.
Aung, W. T., Bang, K. S., Yoon, S. A., Ko, B., & Bae, J. H. (2022). Effects of different natural extracts and plant growth regulators on plant regeneration and callus induction from Pseudobulbs Explants through in vitro Seed Germination of Endangered Orchid Bulbophyllum auricomum Lindl. Journal of Bio-Environment Control, 31(2), 133-141. http://dx.doi.org/10.12791/KSBEC.2022.31.2.133
Budi, R. S. (2020). Uji Komposisi Zat Pengatur Tumbuh Terhadap Pertumbuhan Eksplan Pisang Barangan (Musa paradisiaca L.) Pada Media MS Secara In Vitro. BEST Journal (Biology Education, Sains and Technology), 3(1), 101–111. https://doi.org/10.30743/best.v3i1.2475.
Cokrowati, N., Diniarti, N., Setyowati, D. N., & Mukhlis, A. (2020). Pertumbuhan Rumput Laut dan Rumput Laut Lokal Hasil Kultur Jaringan Kappaphycus alvarezii. Jurnal Biologi Tropis, 4(1), 61–65. https://doi.org/10.21776/ub.jfmr.2020.004.01.9.
Dasuha, D. R. (2022). Penerapan Media MS secara In Vitro terhadap Konsentrasi Air Kelapa dan Hormon Kinetin Pertumbuhan Planlet Tanaman Anggrek (Orchidaceae). Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pertanian, 2(1), 1–11.
Desy, Mukarlina, & Wardoyo, E. R. P. (2023). Pertumbuhan Kultur Meristem Mahkota Nanas (Ananas comosus (L.) Merr) pada Media Murashige Skoog (MS) dengan Penambahan Ekstrak Jagung (Zea mays (L.)) dan Naphthalene Acetic Acid (NAA). Jurnal Biologica Samudra, 5(1), 28–40. https://doi.org/10.21776/ub.protan.2023.011.05.03.
Emilda. (2020). Potensi Bahan-Bahan Hayati sebagai Sumber Zat Pengatur Tumbuh (ZPT) Alami. Jurnal Agroristek, 3(2): 64-7(2), 64–72. https://doi.org/10.47647/jar.v3i2.261.
Fajri, K., Nopsagiarti, T., & Okalia, D. (2020). Respon Pertumbuhan Eksplan Jeruk Nipis (Citrus aurantifolia L.) dengan Pemberian Berbagai Konsentrasi Ekstrak Pisang Raja dan Arang Aktif pada Media MS. Jurnal Green Swarnadwipa, 9(2), 230–241.
Finna., & Linda, R. (2015). Pertumbuhan In Vitro Biji Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus Webb. Britton & Rose) dengan Penambahan Air Kelapa dan Naphthalene Acetic Acid (NAA). Protobiont, 4(3): 113-(3), 113–117. https://dx.doi.org/10.26418/protobiont.v4i3.13339.
Fitriana, Y. A. N., & Fitri, A. (2020). Analisis Kadar Vitamin C pada Buah Jeruk Menggunakan Metode Titrasi Iodometri. SAINTEKS, 17(1), 27–32. http://dx.doi.org/10.30595/sainteks.v17i1.8530.
Gupitasari, T. P., & Noli, Z. A. (2019). Induksi Akar dan Pertumbuhan Stek Pucuk Jirak (Eurya acuminata DC.) dengan Pemberian Zat Pengatur Tumbuhan IBA, NAA, dan IAA pada Berbagai Media Tanam. Metamorfosa: Journal of Biological Sciences, 6(2), 268–275. https://doi/org/10.24843/metamorfosa.v06.i02.p19.
Habibah, N.A., Enni, S.R., dan Yustinus, U. A. (2021). Buku Ajar Kultur Jaringan Tumbuhan. Semarang: Penerbit Deepublish.
Hamidah. (2018). Budidaya Jeruk Keprok Borneo Prima: Teori dan Praktik Menuju Agroprenuer. Parepare: CV. Kaaffah Learning Center.
Handayani, I., Nazirah, L., Ismadi, Rusdi, M., & Handayani, R. S. (2020). Pengaruh Konsentrasi BAP pada Perkecambahan Biji Pamelo Asal Aceh secara In-Vitro. Jurnal Agrium, 17(2), 149–155. https://doi.org/10.29103/agrium.v17i2.2927.
Heriansyah, P. (2019). Multiplikasi Embrio Somatis Tanaman Anggrek (Dendrobium sp.) dengan Pemberian Kinetin dan Sukrosa secara In Vitro. Jurnal Ilmiah Pertanian, 15(2), 67–68. https://doi.org/10.31849/jip.v15i2.1974.
Indriana, K. R., Suherman, C., & Rosniawaty, S. (2020). Respon Pertumbuhan Tanaman Kombinasi Kultivar Jarak Pagar dengan Dosis Mikoriza Terbaik dan Konsentrasi Sitokinin di Dataran Medium. Jurnal Agroekotek, 2(1), 1318–1322. http://dx.doi.org/10.33512/jur.agroekotetek.v12i1.8776.
Islamia, N., Purnomo, S.S., Rahmi, H., & Suhesti, S. (2022). Induksi Tunas Tanaman Tebu (Saccharum officinarum L.) Varietas CMG Agribun dengan Pemberian Berbagai Konsentrasi Indole Butyric Acid (IBA) dan Benzyl Amino Purine (BAP). Jurnal Ilmiah Wahana Pendidikan, 8(1), 189–200. https://doi.org/10.5281/zenodo.5827349.
Khandaker, M. M., Rasdi, M. Z., Naeimah, N. N., & Mat, N. (2017). Effects of Naphthalene Acetic Acid (NAA) on the Plant Growth and Sugars Effects on the Cut Flowers Mokara Chark Kuan Orchid. Jurnal Biosains, 33(1), 19-30. http://dx.doi.org/10.14393/BJ-v33n1a2017-34908.
Kholifah, N., Shofiyani, A., & Purnawanto, A. M. (2022). Pengaruh Konsentrasi NAA Dan TDZ (Thidiazuron) Terhadap Organogenesis Kalus Kencur (Kaempferia galanga L.). Agritech : Jurnal Fakultas Pertanian Universitas Muhammadiyah Purwokerto, 24(2), 153. https://doi.org/10.30595/agritech.v24i2.14755.
Kustiani, E. (2020). Kultur Jaringan: Teori & Praktek. Yogyakarta: UNIK Press.
Lisnawati, Rahmi, H., & Widyodaru, N. (2022). Pengaruh Penambahan Kombinasi NAA dan BAP terhadap Pertumbuhan Protocorm Like Bodies (Plb) Anggrek Dendrobium sp. secara In Vitro. Jurnal Imiah Wahana Pendidikan, 8(1), 352–361. https://doi.org/10.5281/zenodo.5847342.
Loi, E., Manurung, A. I., & Sirait, B. A. (2020). Pengaruh Thidiazuron dan Sukrosa terhadap Pembentukan Umbi Mikro Asal Stek Kentang (Solanum tuberosum L.) pada Media MS secara In Vitro. Jurnal Agrotekda, 2(2), 48–69. https://jurnal.darmaagung.ac.id/index.php/agrotekda/article/view/497.
Markal, A., Isda, M. N., & Fatonah, S. (2015). Perbanyakan Anggrek Grammatophyllum scriptum (Lindl.) BL. melalui Induksi Tunas secara In Vitro dengan Penambahan BAP dan NAA. JOM FMIPA, 5, 188–194.
Mawaddah, S. K., Saputro, N. W., & Lestari, A. (2021). Pemberian Naphthalene Acetic Acid (NAA) dan Kinetin terhadap Multiplikasi Tunas Tanaman Jahe (Globba leucantha var. bicolor Holttum) pada Kultur In Vitro. Bioma, 23(1), 43–50. https://doi.org/10.14710/bioma.23.1.43-50.
Mulia, P. I., Nopsagiarti, T., & Alatas, A. (2020). Respon Pertumbuhan Eksplan Tanaman Pisang (Musa Sp.) Varietas Roti dengan Penambahan Ekstrak Kentang Pada Media MS. Jurnal Green Swarnadwipa, 6(3), 251–255.
Murkute, A. A., Sharma, S., & Singh, S. K. (2008). Rapid Clonal In Vitro Multiplication of Citrus jambhiri and Citrus karna. Indian Journal of Horticulture, 65(2), 127–133. https://www.indianjournals.com/ijor.aspx?target=ijor:ijh&volume=65&issue=2&article=001&type=fulltext.
Nurfadilah, Mukarlina, & Wardoyo, E. R. P. (2018). Multiplikasi Anggrek Hitam (Coelogyne pandurata Lindl) pada Media Murashige & Skoog (MS) dengan Penambahan Ekstrak Pisang dan Benzyl Amino Purine (BAP). Protobiont, 7(3), 47–53. https://dx.doi.org/10.26418/protobiont.v7i3.29078.
Rahayu, R. S., & Poerwanto, R. (2014). Optimasi Pertumbuhan Vegetatif dan Keragaman Tanaman Jeruk Keprok Borneo Prima (Citrus reticulata cv. Borneo Prima) melalui Pemangkasan dan Pemupukan. Jurnal Hortikultura Indonesia, 5(2), 95–193. https://doi.org/10.29244/jhi.5.2.95-103.
Rahayu, S., Utami, E.S.W., & Indraloka, A. B. (2021). Pengaruh Ekstrak Yeast dan Pisang Raja terhadap Pertumbuhan Tunas Embrio Vanda hookeriana, Rchb.f. Jurnal Biologi, 14(1), 138–151. https://doi.org/10.15408/kauniyah.v14i1.16713.
Samanhudi, Sakya, A.T., Purwanto, E., & Retnosari, I. T. (2021). Multiplikasi Aquilaria malaccensis dengan NAA dan Ragi pada Kultur In Vitro. Jurnal Pemuliaan Tanaman Hutan, 15(1), 47–54. https://doi.org/10.20886/jpth.2021.15.1.51-59.
Sari, H. P., Warnita, & Indra Dwipa. (2020). Peran Isolat Rhizobakteria Dan Zat Penghambat Tumbuh Dalam Pembentukan Dan Pertumbuhan Akar Tanaman Kentang. Ekasakti Jurnal Penelitian & Pengabdian, 1(1), 85–96. https://doi.org/10.31933/ejpp.v1i1.170.
Satuhu, Siswadi, & Bahri, S. (2021). Kajian Macam Zat Pengatur Tumbuh terhadap Pertumbuhan dan Hasil Bawang Merah (Allium ascalonicum L.). Jurnal Inovasi Pertanian, 23(2), 172–178. https://doi.org/10.33061/innofarm.v23i2.6181.
Setiawan, B., & Fuskhah, E. (2020). The Sugarcane (Saccharum officinarum L .) Bud Chip Growth on the Giving of Different. Journal Tropical Crop Science And Technology, 2(2), 13–24. https://ejournal.umm.ac.id/index.php/jtcst/article/view/10463/14118.
Thakur, S., Hashmi, S., Mishra, S., Ekka, S. K., Kushwaha, A., & Kujur, R. (2024). A Review on Plant Tissue Culture. Asian Journal of Biology, 20(2), 14-18. http://dx.doi.org/10.9734/ajob/2024/v20i2387
Tuasamu, Y. (2018). Karakterisasi Morfologi Daun dan Anatomi Stomata pada Beberapa Spesies Tanaman Jeruk (Citrus sp.). Jurnal Agribisnis Perikanan, 11(2), 85–90. http://doi.org/10.29239/j.agrikan.11.2.85-90.
Tuwo, M., Tambaru, E., & Marianty, N. (2022). Respon Pertumbuhan Biji Jeruk Keprok Citrus reticulata Blanco pada Beberapa Teknik Sterilisasi. Jurnal Ilmu Alam Dan Lingkungan, 13(2), 32–39. https://doi.org/10.20956/jal.v13i2.22342.
Ulfa, R., & Isda, M. N. (2020). Induksi Akar Jeruk Siam (Citrus nobilis Lour.) Asal Kampar dari Tunas In Vitro pada Media MS dengan Penambahan IBA dan NAA. Jurnal Biologi Universitas Andalas, 8(1), 29–35. http://dx.doi.org/10.25077/jbioua.8.1.29-35.2020.
Utami, E. S.W., Sucipto, H., & Sri, W. M. (2016). Pengaruh Pemberian Ekstrak Pisang pada Media VW terhadap Induksi Akar dan Pertumbuhan Tunas Dendrobium lasianthera J.J.Sm. Jurnal Agrotop. 6, 35-42.
Widasari, R., Mukarlina, M., & Zakiah, Z. (2021). Pertumbuhan Biji Buah Naga (Hylocereus Polyrhizus) dengan Pemberian NAA dan Ekstrak Biji Jagung (Zea Mays) secara In Vitro. Jurnal Bios Logos, 11(1), 47. https://doi.org/10.35799/jbl.11.1.2021.31340.
Widyawati, A. T. (2017). Mini Review: Teknologi Inovasi Budidaya Jeruk Keprok Borneo Prima di Kalimantan Timur. Prosiding Seminar Nasional Masyarakat Biodiversitas Indonesia, 3(1), 127–131.https://doi.org/10.13057/psnmbi/m030121.
Yuniastuti, E., Widodo, C. E., Samanhudi, & Delfianti, M. N. I. (2018). Effect of Benzyl Amino Purine and Indole-3 Acetic Acid on Propagation of Sterculia foetida In Vitro. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 142(1), 2–11. https://doi.org/10.1088/1755-1315/142/1/012011.
DOI: https://doi.org/10.15408/kauniyah.v18i2.40714
Refbacks
- There are currently no refbacks.
This work is licensed under a CC-BY- SA.
Indexed By:
  Â